Opozícia označuje vládny Smer za babrákov, ktorí hrubo pochybili

03.08.2012 Bratislava

Bratislava 2. augusta (TASR) - Dôvodom náhleho skončenia štvrtej parlamentnej schôdze a zvolania novej je podľa opozície pochybenie strany Smer-SD. "Hrubo pochybili a aj napriek tomu si nedajú pokoj," zdôraznil na dnešnom brífingu šéf SaS Richard Sulík s tým, že najlepším riešením by bolo diskusiu o novele zákona o sociálnom poistení viesť v štandardnom procese.

"Pri takýchto vážnych zmenách sa ponáhľať neoplatí," doplnil ho predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že líder KDH Ján Figeľ upozornil na prípravu a prerokovávanie legislatívy v rozpore so zákonom už od medzirezortného pripomienkového konania až po diskusiu v pléne. "Sú to obyčajní korunovaní babráci," odkázal šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorého trápil zbytočne stratený čas.

"To, čo predviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) tento týždeň roztrhaním symbolického papiera predstavujúceho štátny rozpočet, ktorý prešiel aj vďaka jeho politike a pôsobeniu v parlamente, to, čo predviedli na piatej schôdzi pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS rozprávaním o hlúpych a zlých zákonoch, v ktorých Slovensko funguje, je neúcta k zákonom, je neúcta k demokracii, je neúcta k právu," uviedol Figeľ.

Lídri opozičných strán spoločne deklarovali aj naďalej odmietavý postoj k navrhovaným zmenám v dôchodkovom systéme. "Ide o čisté riešenie v tejto situácii, čím sa však náš odmietavý postoj nemení," podotkol Figeľ. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo doplnil, že na nadchádzajúcej schôdzi so začiatkom v piatok (3.8.) sa opozícii opätovne otvára druhá šanca na presvedčenie politikov strany Smer-SD o nesprávnosti návrhu.

"Plán socialistov v tejto chvíli nevyšiel," zdôraznil Frešo. Pokračovať tak chce "v zápalistom boji", aby sporitelia nestratili viac ako polovicu príspevkov do druhého piliera a neboli zdvojnásobené odmeny pre DSS. "Je to zápas, v ktorom sme možno v tejto chvíli v menšine, je nás ďaleko menej ako 83 hlasnej väčšiny, ale vidíme, že sú šance ako to ubrániť a brániť to doslova do posledného dychu. Je našou povinnosťou zastať sa ľudí, ich sporenia na dôchodok," uzavrel.
 

Vyberte región